Er staan veel eikenbomen in de gemeente. Ongeveer 7500 bomen zijn in eigendom van de gemeente. Daarom zijn er ook veel meldingen van de eikenprocessierups. Deze meldingen worden ingedeeld op prioriteit. Het kan voorkomen dat jouw melding minder prioriteit heeft dan andere meldingen en dat we deze melding later of zelfs niet behandelen. Het wegzuigen van nesten van de eikenprocessierups is namelijk een tijdrovende klus. Het gespecialiseerde bedrijf ‘De Nationale Bomenbank’ zal in onze gemeente in de openbare ruimte nesten weghalen. Sommige locaties die prioriteit hebben zijn lastiger te bereiken, waardoor het wegzuigen van nesten langzamer gaat. We verwijderen alleen nesten van de eikenprocessierups in de openbare ruimte, niet bij particulieren.

Prioriteiten
Wij kiezen ervoor om op plaatsen waar veel mensen samenkomen als eerste de nesten te verwijderen, mits de aannemer het nest kan bereiken met een hoogwerker. Dit heeft de hoogste prioriteit. Denk hierbij aan:

  • schoolpleinen en speelplekken;
  • sportparken;
  • begraafplaatsen;

Daarna behandelen we locaties zoals:  

  • winkelcentra
  • gezondheidscentra
  • gemeentelijke gebouwen
  • Locaties waar tuinen onder de eikenbomen liggen (dichter dan 10 meter) en waar een tractor of hoogwerker bij kan. 

Als de meldingen van deze locaties behandeld zijn gaan we verder met andere meldingen. Hierover communiceren we dan op deze webpagina en andere gemeentelijke communicatiekanalen.   

Ondanks prioriteit kan het langer duren
Ondanks dat meldingen prioriteit hebben kan het langer duren voordat de aannemer de nest(en) weg komt zuigen. Het wegzuigen van nesten is een intensieve, specialistische en tijdrovende handeling. Daardoor kan een aannemer op één dag maar 10 tot 50 bomen behandelen. Dit kan betekenen dat we niet bij jou in de buurt meteen een nest kunnen verwijderen. Wij vragen je begrip hiervoor.