Via de afvalstoffendienst-app zie je makkelijk waar er in uw buurt een ondergrondse container staat. Je downloadt de app in de App Store, Google Play of Windows Store.
Met een speciale toegangspas kun je je restafval in een van de ondergrondse containers werpen. Je houdt de pas voor de lezer op de ondergrondse container waarna de inwerptrommel open gaat en je een zak restafval in de container kunt werpen. Je kunt één huisvuilzak (KOMO-vuilniszak) per keer inwerpen.
Het maakt in principe niet uit welke ondergrondse container je gebruikt voor je restafval. De ondergrondse containers zijn zo over de gemeente verspreid dat er altijd een container bij jou in de wijk of dorp is.
Voor iedere inworp die je doet in de ondergrondse container betaalt je een bedrag van € 2,30. Dit bedrag wordt verrekend in de aanslag afvalstoffenheffing, die je jaarlijks via Brabant Water ontvangt.
Pas als je de afvalpas voor de lezer houdt en je de deksel van de inwerptrommel opent (je hoort dan een klik-geluid) wordt € 2,30 in rekening gebracht. Dus wanneer je de afvalpas voor de lezer houdt en de deksel niet opent, bijvoorbeeld door een storing of een volle container, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.
Ja. Het is niet mogelijk om onderscheid te maken in het tarief voor de grootte van de zak die wordt ingeworpen. We adviseren u om, als u gebruik maakt van pedaalemmerzakken, meerdere zakken tegelijkertijd in de inwerptrommel te doen.
Ja, alle inwoners doen mee aan het omgekeerd inzamelen. Als u uw afval goed scheidt, blijft er weinig restafval over en hoef je niet zo vaak naar een ondergrondse verzamelcontainer te gaan. Vraag voor het wegbrengen van een zak restafval naar de ondergrondse verzamelcontainer hulp aan familie, vrienden of buren. Als je echt niemand heeft die je hierbij kan helpen, dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.
Ja, alle inwoners doen mee aan het omgekeerd inzamelen. Ook de bewoners van appartementen moeten dus hun restafval wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer.
Dit kun je melden bij de Afvalstoffendienst, telefoon (073) 615 65 75.