Woonwijk De Grassen wordt gebouwd aan de noordoostzijde van Vlijmen, vlakbij Den Bosch. Ideaal voor mensen die graag dichtbij de stad wonen, maar ook de rust en voorzieningen van een dorp zoeken. Echt buiten wonen in een dorp. Dat typeert De Grassen, een wijk met een dorps karakter. Water en groen zijn er volop aanwezig. Het toekomstig stratenpatroon van lanen, linten, straatjes en plantsoenen oogt alsof het in de tijd is gegroeid en met variatie aan woningen is ingevuld.
Op de hoogte blijven?
Wil jij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in woonwijk De Grassen? Meld je dan snel aan voor de nieuwsbrief. Klik hier om aan te melden. Op de Facebook-pagina van De Grassen kom je in contact met buurtbewoners.
Meer informatie
Hieronder vind je meer informatie per onderwerp aan. Ook geven we je antwoord op veel gestelde vragen.
Ik heb een vraag over de woning die ik heb gekocht.
Hiervoor kun je bij Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling terecht.
Zijn er nog kavels te koop in De Grassen?
Op de Kavelwinkel vind je hierover actuele informatie. Interesse? Neem contact op met onze MogelijkMakers.
Komt basisschool De Bussel naar de Grassen?
Het college heeft op 24 maart 2020 besloten de raad voor te stellen om in de volgende fase van deze wijk naast woningen ook een basisschool te bouwen. Lees verder...
Wanneer komen de woningen voor fase 2 in de verkoop?
Momenteel kan er nog niet gestart worden met de voorbereidingen voor fase 2. Het provinciale ‘bestemmingsplan’ (PIP) voor de oostelijke randweg moet eerst onherroepelijk worden. Dat besluit ligt nu bij de Raad van State. Als de oostelijke randweg mag worden aangelegd, dan starten we met de vervolgfasen van De Grassen. Als hierover meer bekend is, communiceren wij dit via de e-nieuwsbrief.
Wat bedoelen jullie met woonrijp maken?
Voordat de woningen kunnen worden gebouwd, leggen we riolering, nutsvoorzieningen en een weg aan. Deze weg is tijdelijk en vooral bedoeld om het bouwverkeer bij de woningen te krijgen. Bouwverkeer kan de wegen kapot rijden en dat zou jammer zijn als we de definitieve klinkers en parkeervakken al hebben aangelegd. Dit is daarom de bouwrijpe situatie. Als de woningen (zo goed als) klaar zijn, komt er (bijna) geen bouwverkeer over de wegen. Dan kunnen we de definitieve wegen, parkeervakken en verlichting aanbrengen. Ook planten we het groen aan. Deze definitieve situatie noemen we woonrijp maken. Lees verder over het woonrijp maken...
Is het waterrooster in het speeltuintje wel slim?
In het midden van het speeltuintje aan Veldbies en Siergras ligt in het gras een waterrooster (een Wadi). Deze speelplek heeft dan ook een dubbelfunctie: het waterrooster is een putje waarin regenwater wegstroomt dat via de wegen hierin verzameld wordt. We kregen de vraag van een aantal bewoners of zo'n waterrooster wel gecombineerd kan worden met een speelplek. Op andere speelplekken in onze gemeente liggen ook deze waterroosters en dit heeft niet tot problemen geleid. Daarom is ook hier voor deze dubbelfunctie gekozen.
Na een fikse bui is het overigens wellicht wel een idee om spelende kinderen regenlaarsjes aan te doen, omdat het laagste deel van het speelveld nog een tijdje nat kan blijven. De speeltoestellen zijn daarom wat van het waterrooster af geplaatst.
Waarom komt KPN en Ziggo pas de aansluiting maken na het woonrijp maken?
Gas-, stroom- en wateraansluiting worden vooraf aangelegd, echter de KPN en Ziggo aansluitingen worden pas aangelegd als er aanvragen zijn. Hier hebben we als gemeente helaas geen invloed op en daarmee ook niet op de werkplanning van KPN en Ziggo. Daardoor kan het helaas voorkomen dat nieuwe bestrating open gemaakt wordt door Ziggo of KPN. Natuurlijk proberen we dit te coördineren waar mogelijk.
Waar staat de ondergrondse afvalcontainer waar je zelf je restafval naartoe kunt brengen?
Aan Oranje Zegge is een ondergrondse container. Met een speciale toegangspas kun je je restafval hierin werpen. Hoe het werkt, wat een inworp kost en meer informatie hierover, lees je hier. Heb je nog geen pasje voor de ondergrondse container, dan kun je deze online aanvragen. Omgekeerd inzamelen betekent dat wij het PMD-afval, GFT-afval en oud papier thuis bij je ophalen. Glas en textiel kun je gewoon kwijt in de speciale glas- en textielcontainers. De kleine hoeveelheid restafval die je dan nog overhoudt, breng je zelf weg naar een ondergrondse container.
Komen er hondenpoepcontainers?
Er staat een hondenpoepcontainer op het pad tussen de Veldbies en de Verdilaan. Hier kunnen de baasjes van honden de hondenpoep in kwijt. Kijk hier voor meer informatie over ‘het houden van honden'.
Hoeveel kliko's krijgen we en op welke manier moeten we die aanvragen?
Je ontvangt in totaal twee kliko's (afvalcontainers): eentje voor GFT-afval en eentje voor PMD-afval.
Zodra je als bewoner van een nieuwbouwwoning een aansluiting van Brabant Water ontvangt, wordt afvalstoffenheffing bij je in rekening gebracht. Vanaf dat moment kun je afvalcontainers aanvragen voor gft- en pmd-afval bij de Afvalstoffendienst gemeente Heusden, bereikbaar via telefoonnummer (073) 615 65 75. Na het indienen van je verzoek ontvang je binnen 8 werkdagen twee containers op je nieuwe woonadres. Je hoeft daarvoor niet thuis te blijven.
Als mijn kliko niet wordt leeggemaakt, wat dan?
De afvalstoffendienst maakt je kliko's met GFT-afval en PMD-afval leeg, als de kliko's goed bereikbaar zijn. Tip: vraag aan je aannemer/bouwbedrijf om op woensdagochtend hun busjes/auto’s zo te parkeren dat de afvalstoffendienst bij de kliko kan. Wij attenderen zelf bouwbedrijf Van Grunsven hierop. Is je container niet geledigd? Neem dan contact op met de Afvalstoffendienst op telefoonnummer (073) 615 65 75.
Waar kun je je kliko’s met GFT- en PMD-afval neerzetten?
De Afvalstoffendienst maakt je kliko's met GFT- en PMD-afval leeg. Je kunt de kliko alleen bij je woning aan de straat neerzetten, als de vrachtwagen van de Afvalstoffendienst de kliko daar kan oppakken. De vrachtwagen heeft aan de rechterzijde een zijarm waarmee de kliko wordt opgepakt. Het is dus niet overal mogelijk om de kliko recht voor de deur aan de straat te zetten. Daarom zijn er op verschillende plekken in de wijk opstelplaatsen voor de kliko’s. Als je straat momenteel wordt aangelegd, vragen wij je om de kliko’s niet te plaatsen waar de stratenmakers bezig zijn. Op de volgende plattegrond staan nummers; deze nummers corresponderen met de drie inrichtingstekeningen voor de locaties van de opstelplaatsen voor kliko's. Ook kun je op deze inrichtingstekeningen zien bij welke woningen de kliko wel op het eigen perceel aan de straat kan worden gezet:
Hoe wordt het parkeren geregeld?
Parkeren kan op eigen terrein of op de openbare parkeerplaatsen. Als je een koophuis hebt, dan is het de bedoeling dat je 2 parkeerplaatsen op eigen terrein realiseert. Er zijn verschillende parkeerkoffers dichtbij de (met name huur-) woningen die Van Wanrooij heeft laten bouwen, omdat de bewoners van deze woningen geen parkeerplaatsen hebben op eigen terrein.
Zijn er parkeerverboden in De Grassen?
Er zijn geen parkeerverboden.
Hoe komt de Vijfhoevenlaan er uit te zien?
We zijn hiervoor in afwachting van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Aan de hand van het definitieve ontwerp van het GOL, kunnen we vervolgens het ontwerp voor de Vijfhoevenlaan in orde maken. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de veiligheid, de aansluitingen op de Grassen en de toekomstige fases van de Grassen.
Wat is er nu leuker dan lekker met je vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen. In De Grassen zijn er mooie speeltuintjes voor grote en kleine kinderen! Er zijn drie speeltuintjes:
Mag ik op terrein van de Innoseeds hallen spelen?
Rondom het terrein van de Innoseeds hallen staan bouwhekken. We zien kinderen regelmatig spelen bij de hallen van Innoseeds. Dit is niet de bedoeling! Het is niet veilig voor spelende kinderen, want er rijden vrachtwagens en er liggen allerlei materialen. Daarom vragen we aan ouders om spelende kinderen hierop te wijzen. Een veel betere speelplek zijn de speeltuintjes in De Grassen.
Is het mogelijk dat er een haag rondom de speeltuin wordt geplaatst?
Dit is niet mogelijk. De waterafvoer loopt over het midden van de weg en stroomt naar de speelplaats toe (waar in het midden van het grasveld een waterrooster/wadi ligt). Alle obstakels die we rond de wadi plaatsen belemmeren de waterafvoer.
Wanneer worden er planten gezet en gras gezaaid?
Tijdens het plantseizoen worden planten gezet. Hierdoor worden veel plantvakken mooi gemaakt. De vlinderstruiken die er al staan doen het heel erg goed. Heb jij er ook fraaie vlinders gespot? Meer informatie over de planten in De Grassen vind je hier en op de overzichtskaart.