Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?
Vermijd elk contact met de rupsen. Ben je toch in aanraking geweest met een rups of zijn losgelaten haren, dan mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren. Bekijk hier het informatieblad van de GGD.
Hoe kun je contact met brandharen vermijden?
Hoe herken je bomen met eikenprocessierupsen?
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan ’s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van eikenbomen. Grote groepen rupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten. Op doorgaande wegen en fietspaden waar we de eikenprocessierupsen hebben aangetroffen plaatsen we waarschuwingslinten. Op andere locaties plaatsen wij waarschuwingsborden met waarschuwingslint, wij adviseren om dan een andere route te kiezen.
We krijgen ook meldingen, die bij inspectie blijken te gaan om zijderupsen. Zijderupsen spinnen ook draadjes, maar jeuken niet. We bestrijden deze rupsen niet.
Wat moet ik doen als ik eikenprocessierupsen in mijn tuin heb?
Probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Bel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf zoals een hovenier of boomverzorger. Bekijk hier het informatieblad van de GGD. De GGD heeft een speciale website over de eikenprocessierups. Op deze site worden veel vragen beantwoord en handige tips gegeven.
Waarom heeft de gemeente niet meer gedaan, dit kon je toch zien aankomen?
We hebben twee preventieve rondes uitgevoerd in de hele gemeente, waarbij bomen preventief worden bespoten. Door de zachte winter in 2019 is er ook deze zomer weer veel overlast van eikenprocessierupsen.
Waarom doet de gemeente zo weinig om de overlast te bestrijden?
De overlast van eikenprocessierupsen is een landelijk probleem. Daarom is er heel weinig bestrijdingscapaciteit beschikbaar. De bestrijding van eikenprocessierupsen is een tijdrovende klus. Eén bestrijdingsploeg kan per dag maar 10-50 bomen behandelen.
Wat denkt de gemeente op langere termijn te doen aan de bestrijding van eikenprocessierupsen?
Afgelopen jaar hebben we veel gedaan om biodiversiteit te stimuleren in de gemeente. Denk aan het minder maaien van de bermen, het inzaaien van plantsoenen met wilde bloemen en kruiden, het starten van het project 'Dorpsnatuur' samen met de Natuur- en Milieuvereniging en het hangen van nestkasten. Vanzelfsprekend kiezen we bij het aan- of herplanten van bomen minder voor de inheemse eiken. Lees verder...
Waarom hangen er rood-witte linten om de bomen?
Wij hebben linten en/of borden geplaatst op locaties waarvan we weten dat er eikenprocessierupsen zijn gemeld en geconstateerd. Fietsers en wandelaars kunnen dan zien welke bomen 'besmet' zijn en een andere route kiezen. Omdat we heel veel meldingen krijgen, kan het zijn dat een gemelde locatie nog niet van een lint of bord is voorzien.
Waarom kappen jullie geen eiken?
Bomen kappen vinden we veel te drastisch: onze inwoners willen ook een mooie, groene gemeente. Zonder bomen geen rupsen, maar ook geen groene gemeente en zeker geen biodiversiteit.
Ik huur zelf iemand in, bij wie kan ik de rekening indienen?
Bestrijding van rupsen in bomen op je eigen grond is voor eigen rekening. De gemeente bestrijdt de rupsen in de openbare ruimte.
Kan ik wel gaan zwemmen in openbaar water waar ook eikenbomen staan?
Er zijn ook dit jaar zoveel eikenprocessierupsen, dat je er vanuit kunt gaan dat ze overal zitten waar bomen staan. Bij recreatiegebieden met water vragen we je om extra voorzichtig te zijn, de brandharen van de eikenprocessierups drijven op het water en wanneer je in het water gaat zwemmen kunnen de brandharen op je huid achter blijven. Wij adviseren hier niet te gaan zwemmen en ook jouw hond hier niet te laten zwemmen.
Ik ben tuinder en maak me zorgen over mijn gewassen en de eikenprocessierupsen, bij wie kan ik terecht met mijn vragen?
Je kunt het beste contact opnemen met de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) of Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen (KAD):