Asbestverwijdering

Wilt u asbest verwijderen in of rondom uw huis? Aan de verwijdering van asbest zijn regels gesteld. Asbest is namelijk een schadelijk materiaal. Indien het breekt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Vandaar dat in alle omstandigheden u een melding moet doen voor het slopen van asbest.

Sloop- / asbestmelding doen (Particulieren)

Sloop- / asbestmelding doen (Bedrijven)

Particulieren

Als u asbest wil slopen of afvoeren moet u dit melden bij de gemeente. U kunt dit digitaal doen via het omgevingsloket of met een formulier van de gemeente. U moet de sloopwerkzaamheden wel 4 weken van te voren melden.

Bedrijven

Als u in uw bedrijf asbest aantreft, dan moet deze in principe worden verwijderd. U moet daarvoor een risicoanalyse laten opstellen. Er zijn 3 risicocategorie├źn. Bij de 2 zwaardere catagorie├źn dient u een gecertificeerd bedrijf in te huren voor de verwijdering van asbest. Bij de lichtste categorie hoeft dat niet, maar het betrokken personeel moet wel kundig (dus opgeleid) zijn.

In sommige gevallen is het niet verplicht om het asbest te verwijderen, zoals de afdekplaten van een rookkanaal of achter stookketels. Asbest mag nooit bewerkt worden. Bij sloop of verwijdering valt dit in de lichtste categorie en moet het deskundig verwijderd worden.

  1. U kunt de melding doen via het omgevingsloket op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
  2. U heeft daarvoor wel uw DigiD inlogcode nodig (voor bedrijven uitsluitend nog via 'eHerkenning', kijk hiervoor op de website van het ministerie van Economische Zaken).
  3. U krijgt schriftelijk antwoord van het bevoegd gezag (inclusief de voorwaarden waaronder u het asbest kunt slopen en afvoeren).

Het is ook mogelijk de melding te doen via een formulier dat u kunt invullen bij de gemeente.

U moet 4 weken voorafgaand aan de sloop deze werkzaamheden hebben gemeld.

U zult worden gevraagd gegevens te geven over de sloop van asbest. Welke gegevens dat zijn is afhankelijk van de omvang en aard van het af te voeren asbest.