Huwelijk

Wilt u in de gemeente Heusden trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan kunt u hier meer informatie vinden over alle mogelijkheden en een voorkeur aangeven voor de trouwlocatie en trouwambtenaar.

Voor het online doorgeven van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben u, en uw partner DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, dan kunt u deze hier aanvragen.

Hoe werkt het

Gaat u trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u eerst een melding maken (voorheen ondertrouw) van uw voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Dat doet u minimaal 3 maanden van tevoren in de gemeente waar u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Hierbij geeft u de datum, voorkeur voor trouwambtenaar, locatie en tijdstip voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap aan.

Wilt u reserveren voor een andere locatie dan de trouwzaal in Drunen, Vlijmen of Heusden, neem dan eerst contact op met de externe locatie. Zij controleren of de datum en het tijdstip nog beschikbaar zijn voor u. Doe dit vóór het aanvragen van de melding.

U hoeft niet meer naar het gemeentehuis te komen voor een reservering/melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. U kunt maximaal 12 maanden in de toekomst plannen. Bij uw reservering/melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u het volgende nodig:

  • Legitimatiebewijs van beide partners

  • Legitimatiebewijs van minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige getuigen

  • Datum en tijdstip

  • Trouwlocatie

U betaalt direct via iDEAL

De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u voldoet aan de voorwaarden en neemt contact met u op na uw online reservering. De datum is pas definitief na schriftelijke bevestiging van de gemeente. U kunt trouwen vanaf 14 dagen na ontvangst van uw complete huwelijksmelding tot maximaal 1 jaar na uw huwelijksmelding.

Neem op tijd contact met ons op

Er zijn tal van zaken die meewegen in de controle door de gemeente. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren of gewoond heeft. Of als u geen Nederlandse nationaliteit heeft of gescheiden bent in het buitenland. Misschien moeten er zelfs buitenlandse documenten ingeleverd worden. Bel in deze gevallen daarom 6 tot 12 maanden voordat u de melding doet. Dan kunnen wij u tijdig adviseren.

Heeft u vragen of specifieke wensen neem contact op met de gemeente.

Nieuw huwelijksrecht

Sinds 1 januari 2018 is er een nieuw huwelijksrecht. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen. Dit geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. Lees meer op de website van notarissen.

Een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap
Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur en op dinsdag tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 12.00 en 13.00 uur kunt u een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken. Dit gebeurt in een spreekkamer in het gemeentehuis van Vlijmen. Er is geen ceremonie.

Er mogen 10 personen aanwezig zijn en evt. eigen minderjarige kinderen van het bruidspaar/partners. Dus naast het bruidspaar met 4 getuigen nog 4 gasten.

Het wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand van het cluster burgerzaken en duurt ongeveer 15 minuten.

Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap
Op dinsdagochtend om 10.00 of 11.00 uur kunt u in het gemeentehuis van Vlijmen een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap laten voltrekken.

Dit is alléén mogelijk als minimaal 1 persoon in de gemeente Heusden woont én in het bezit is van een HeusdenPas. U betaalt eventueel wel de kosten voor uittreksels of een trouwboekje.

Wat zijn de leges in 2020?
Afhankelijk van uw keuze voor tijdstip, locatie en trouwambtenaar variëren de kosten die u aan de gemeente Heusden betaalt tussen € 190,00 en € 898,00.

Trouwlocatie

Trouwt u niet in een van de gemeentehuizen in Vlijmen, Drunen óf het stadhuis in Heusden, dan komen er kosten voor de externe trouwlocatie bij. U betaalt aan de gemeente en aan de locatie. Informatie over deze extra kosten kunt u inwinnen bij de betreffende trouwlocatie.

Zit de trouwlocatie van uw wens er niet bij?

  • Eenmalige externe trouwlocatie aanvragen € 355,00.

  • Permanente externe trouwlocatie aanvragen € 498,00.

Externe trouwambtenaar
Eenmalig externe trouwambtenaar aanvragen € 213,00.

Een administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap
Administratief huwelijk of geregistreerd partnerschap € 190,00.

Trouwboekje
Afgifte van een (duplicaat) trouw- of partnerschapsboekje € 38,00.

Annulering
Wilt u het huwelijk annuleren dan kunt u in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van de kosten. Dit is afhankelijk van het moment van annulering. Het verzoek om teruggave moet schriftelijk worden ingediend gelijktijdig met het bericht tot annulering van het huwelijk.