Rijbewijs

Het aanvragen en ophalen van een rijbewijs doe je zelf. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je jouw aanvraag online starten. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Je moet nog wel naar het gemeentehuis om een pasfoto en handtekening in te leveren. De aanvraag kun je ook aan de balie van het gemeentehuis starten. Maak hier een afspraak om een balie te reserveren. 

Let op: wanneer je een medische keuring moet ondergaan, kun je de aanvraag pas starten nadat je de goedkeuring van het CBR hebt ontvangen.

Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen, als de overheid dat vraagt. Klik hier om meer te lezen over de legitimatieplicht in Nederland.

  • Je oude rijbewijs
  • Identiteitsbewijs
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. In het gemeentehuis in Vlijmen is een fotoautomaat aanwezig waar je zelf een foto kunt maken. 
  • Geld of pinpas; tenzij je online  de aanvraag gedaan hebt.

Gezondheidsverklaring

Ben je gezond genoeg om een rijbewijs te halen of je rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met een gezondheidsverklaring. Je hebt de gezondheidsverklaring altijd nodig als je ouder bent dan 75 jaar en het rijbewijs wilt verlengen. Ben je jonger dan 75 jaar? Klik hier voor meer informatie over jouw situatie.

Klik hier om de gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen bij het CBR. Het is ook mogelijk een papieren versie van de gezondheidsverklaring te kopen bij de gemeente. De verwerking van een papieren gezondheidsverklaring, per gewone post, duurt langer dan wanneer je deze digitaal indient.

 

Rijbewijs

€ 36,75

Omwisseling buitenlands rijbewijs€ 36,75 

Toeslag spoedprocedure

€ 34,10 

Gezondheidsverklaring

€ 37,80

Je betaalt de kosten bij de aanvraag. Uiteraard kun je dit pinnen.

Je kunt je rijbewijs na 5 werkdagen persoonlijk ophalen. Dit kan tot uiterlijk 3 maanden nadat je deze hebt aangevraagd.

Vraag je een rijbewijs met spoed aan? Dan kun je het document binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Een spoedaanvraag kan niet online worden gestart.

Ben je jouw rijbewijs kwijt? Dan doe je aangifte van vermissing bij de gemeente. Neem een ander geldig identiteitsbewijs mee (als je dit hebt). De vermissing wordt dan direct geregistreerd, waardoor misbruik van je rijbewijs zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing eenmaal geregistreerd is, kun je dit niet meer terug te draaien! 

Geef de vermissing hier digitaal door.

Vind jij, of iemand anders, je rijbewijs weer terug, dan moet je deze altijd inleveren bij de gemeente. Dit rijbewijs is niet meer geldig en wordt vernietigd, dit is wettelijk verplicht om misbruik te voorkomen.

Fraude met kopieën voorkomen

Als je een auto huurt, een hotelkamer boekt of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Daarmee plegen criminelen gemakkelijk fraude. Maak de kopie minder bruikbaar door erop te schrijven:

  • dat het een kopie is
  • voor wie deze bedoeld is
  • wat de datum is waarop u de kopie afgeeft.
  • Streep op de kopie je burgerservicenummer (BSN) door.

Door gebruik van de KopieID app kun je ook documenten veilig verzenden. Deze kun je downloaden in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je een buitenlands rijbewijs en woon je in Nederland? Dan mag je eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet je het rijbewijs omwisselen via de gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen. Klik hier voor meer informatie.